Γιατί στο β’ εξάμηνο χρειάζεται προσοχή
Οι μετοχές τείνουν να καταγράφουν άνοδο λίγο πριν καθώς και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, όταν η "χαλάρωση" έχει οδηγό την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η Goldman Sachs εξετάζει τι συμβαίνει στον τρέχοντα κύκλο και κατά πόσο μοιάζει με τους προηγούμενους κύκλους, καθώς και πώς θα επηρεάσει η μείωση των επιτοκίων την πορεία των αγορών.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις αποδόσεις του S&P 500 σε διάστημα 12 μηνών μαζί με τις μακροοικονομικές συνθήκες (ανάπτυξη, πληθωρισμός, αγορά εργασίας, μόχλευση του ιδιωτικού τομέα) και τις συνθήκες της αγοράς (το επιτόκιο της Fed, αποτιμήσεις μετοχών και δολαρίου ΗΠΑ κτλ) στην αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Fed, στους δέκα συνολικά κύκλους από το 1984.
Για τον φετινό κύκλο, η G.S. αποτυπώνει τις τρέχουσες τιμές (είτε τις προβλεπόμενες είτε τις πιο πρόσφατες) για τις ίδιες μεταβλητές.
Ενώ υπάρχουν ομοιότητες με ορισμένους κύκλους σε ορισμένες πτυχές, κανένας κύκλος δεν ξεχωρίζει ως πολύ παρόμοιος με το τρέχον περιβάλλον. Η Goldman αναμένει ότι αυτός θα είναι ένας κύκλος μείωσης χωρίς ύφεση και με οδηγό την ομαλοποίηση της πολιτικής, επομένως οι προφανείς ανάλογοι κύκλοι είναι αυτοί που σημειώνονται με πράσινο χρώμα (1984, 1989 και 1995). Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση της αμερικάνικης τράπεζας, αυτά είναι περιβάλλοντα που έχουν θετικές αποδόσεις για τις μετοχές ένα χρόνο μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο επερχόμενος κύκλος χαλάρωσης είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η αύξηση του ΑΕΠ ήταν σχετικά ισχυρή το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό, δεν υπάρχουν εμφανείς ανισορροπίες στην οικονομία και ο πληθωρισμός πλησιάζει τα επίπεδα-στόχου. Από την πλευρά της αγοράς, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, το δολάριο είναι επίσης κάπως υπερτιμημένο και οι αγορές τιμολογούν σημαντική ουσιαστική μελλοντική χαλάρωση.
Σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους κύκλους μείωσης των επιτοκίων οι οποίοι είχαν αιτία και αφορμή την ομαλοποίηση της πολιτικής, ο σημερινός μοιάζει περισσότερο με αυτούς του 1989 και του 1995 παρά με αυτόν του 1984, και αμφότεροι είδαν αρκετά θετικές αποδόσεις μετοχών το έτος μετά την πρώτη μείωση, όπως σημειώνει η Goldman.
Και οι δύο αυτοί κύκλοι έγιναν σε περίοδο όπου οι οικονομίες ήταν εύρωστες χωρίς εμφανείς ανισορροπίες. Τόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών όσο και του δολαρίου είναι πιο πλούσιες από ό,τι ήταν τότε, αλλά αυτά τα δύο προηγούμενα επεισόδια ξεκίνησαν επίσης με αποτιμήσεις μετοχών που ήταν κάπως αυξημένες σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο δεν εμπόδισε τις διψήφιες αποδόσεις στο 12μηνο μετά την πρώτη μείωση.
Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να εξεταστεί η μακροοικονομική δυναμική που αναμένεται και οι ιστορικές σχέσεις της με τις αποδόσεις των μετοχών. Και αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα είναι μέτρια θετικές σε ετήσια βάση από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον νέο στόχο της G.S. για τον S&P 500 στα τέλη του 2024, που είναι οι 5.200 μονάδες.
Το πιο σαφές θετικό περιβάλλον για τα risk assets, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι οι επόμενοι 3-6 μήνες, όπου η πτώση του δομικού πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων είναι πιο έντονη στις προβλέψεις της.
Μετά το καλοκαίρι, οι κίνδυνοι γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, η πιθανότητα η Fed να μειώσει λιγότερο από ό,τι αναμένει η αγορά εάν η οικονομία ανταποκριθεί καλά στην αρχική χαλάρωση και οι ακόμη πιο "πλούσιες" αποτιμήσεις των μετοχών, μπορεί να δημιουργήσουν μια πιο περίπλοκη προοπτική για τα risk assets, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Συνεπώς, με βάση και τα παραπάνω, η βασική στρατηγική της Goldman Sachs για τις αγορές παραμένει υπέρ του ρίσκου, αλλά αναμένει περιοδικές διορθώσεις στην πορεία, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων που έχει ήδη τιμολογήσει η αγορά. Η ιστορία δείχνει επίσης ότι τα χειρότερα αποτελέσματα για την αγορά μπορεί να είναι πιθανά μόνο ένα υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο σοκ.
Comments