top of page

Ρεύμα: Αλλαγή παρόχου με ένα «κλικ» στο Gov.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Προ των πυλών τα αποκαλυπτήρια


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση της δυνατότητας για μετακίνηση σε νέο προμηθευτή ρεύματος, χωρίς την παραμικρή ανταλλαγή φυσικών ή ψηφιακών εγγράφων, μέσω της ένταξης της διαδικασίας στο Gov.gr wallet. Το νέο εργαλείο βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.


Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με την έναρξη λειτουργίας του εργαλείου, όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε νέο πάροχο, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να δώσουν έγκριση στην εταιρεία να αντλήσει άπαξ από το «ψηφιακό πορτοφόλι» τους όσα προσωπικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σύναψη του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται χωρίς να χρειάζεται να αποστείλουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό.


Επομένως, αν κάποιος θέλει να αλλάξει προμηθευτή, απλώς θα επικοινωνεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία για να συμφωνήσει στο τιμολόγιο στο οποίο πρόκειται να συμβληθεί. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει μία ειδοποίηση στο «ψηφιακό πορτοφόλι», με την οποία θα ενημερώνεται για τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συμβόλαιο και τα οποία χρειάζεται να αντλήσει η εταιρεία. Η συναίνεση του καταναλωτή θα έχει τον ρόλο και ψηφιακής υπογραφής, κάτι που σημαίνει πως πατώντας το σχετικό κλικ θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία.


Καταλύτης για ενίσχυση του ανταγωνισμού

Η ευκολία στη μετακίνηση σε νέο πάροχο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η κινητικότητα στη λιανική ρεύματος, καθώς πλέον η αλλαγή προμηθευτή θα μπορεί να γίνει χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Με τη σειρά της, η ευκολία στην υπογραφή σύμβασης σε νέα εταιρεία αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς μία ανταγωνιστική εμπορική πολιτική θα έχει περισσότερες πιθανότητες να «μεταφραστεί» στην ενίσχυση του πελατολογίου.


Η διευκόλυνση της κινητικότητας έρχεται σε μία συγκυρία όπου η πλειονότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στα «πράσινα» τιμολόγια, χωρίς μάλιστα να υπάρξει το 2025 κάποια αλλαγή στην «αρχιτεκτονική» ή τις υπόλοιπες παραμέτρους που τα διέπουν. Ένα χαρακτηριστικό των «πράσινων» τιμολογίων, όπως και των επίσης κυμαινόμενων τιμολογίων «κίτρινου χρώματος», είναι πως οι καταναλωτές που υπάγονται σε αυτά μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς κάποιου είδους οικονομικό «πέναλτι».


Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη από το φθινόπωρο το κύριο ρεύμα μετακινήσεων αφορά τη «στροφή» στα σταθερά («μπλε») τιμολόγια, καθώς αρκετοί καταναλωτές επιδιώκουν να θωρακιστούν από τα σκαμπανεβάσματα της χονδρεμπορικής ρεύματος και, κατά συνέπεια, των κυμαινόμενων συμβάσεων. Επομένως, η απλοποίηση της διαδικασίας υπογραφής σύμβασης μπορεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω αυτό το ρεύμα.


Κρατική παρέμβαση προώθησης των μπλε τιμολογίων

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή σταθερών χρεώσεων «μεταφράζεται» σε οικονομικό ρίσκο για τους προμηθευτές, το οποίο αντισταθμίζουν οι προμηθευτές μέσω χρηματοπιστωτικών παραγώγων (hedging). Αυτός είναι και ο λόγος που στα μπλε τιμολόγια προβλέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, για την περίπτωση που ο πελάτης θελήσει να καταγγείλει τη σύμβαση πριν από τη λήξη της.


Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, η στροφή στα σταθερά προϊόντα δεν θα μπορούσε παρά να γίνει σταδιακά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι πάροχοι θα έπρεπε να «κλειδώσουν» πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν το πελατολόγιό τους. Ωστόσο, όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, με βάση τη δυναμική που αναπτύσσεται στη λιανική αγορά, θα χρειαστεί μία 5ετία περίπου ώστε τα μπλε τιμολόγια να αποκτήσουν σημαντική «κρίσιμη μάζα» στην εγχώρια λιανική.


Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο κρίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα κρατικής παρέμβασης για την προώθηση των προϊόντων σταθερής χρέωσης. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και πρόκειται να ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.


Οι πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν επίσης τους «τίτλους τέλους» των μπλε τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη από 12 μήνες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εφεξής οποιοδήποτε συμβόλαιο με σταθερή χρέωση μικρότερη του ενός έτους προσφέρεται σε νέους πελάτες, θα κατηγοριοποιείται στα μικτά συμβόλαια («κίτρινου χρώματος») και δεν θα περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.


Comments


bottom of page