Προ των πυλών νέα φορολογία στα ενοίκια
Ριζικό «λίφτινκ» στη φορολογία των ακινήτων και ειδικά των ενοικίων, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την ελάφρυνση περισσοτέρων από 1 εκατ. ιδιοκτητών, που εισπράττουν ενοίκια άνω των 3,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως βγάζει από το συρτάρι το ζήτημα της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων.
Οι αλλαγές στην φορολογία των ενοικίων έχει πέσει στο τραπέζι από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης και ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να βγάζει τον φάκελο από το συρτάρι.
Το υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει να μεταβάλλει τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια ούτως ώστε οι επιβαρύνσεις να επιβάλλονται πιο αναλογικά.
Η πρώτη πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει περισσότερα κλιμάκια φορολόγησης. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η θέσπιση νέας προοδευτικότερης κλίμακας, με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, που θα μειώνει τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
Επίσης άλλο ένα σενάριο θέλει την θέσπιση ένος συντελεστή «σφήνα» μεταξύ των υπάρχουσων κλιμάκων, ώστε και πάλι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες «μεσαίας» ιδιοκτησίας. Εξετάζεται δηλαδή να ενταχθεί νέος συντελεστής μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και συγκεκριμένα να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο, με συντελεστή 20% ή 22%.
Με την ισχύουσα φορολογία το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Και για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουην ηδη καταθέσει πριοτάσεις και ζητούν τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, προκειμένου η φορολογία να είναι δικαιότερη και να παρέχεται ένα ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες για τη διάθεσή τους στη μόνιμη, αντί για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Με βάση την πρόταση αυτή, το χαμηλότερο κλιμάκιο του 15% (για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ) θα διαμορφώνεται στο 5%, το κλιμάκιο του 35% σε 25% και το ανώτατο κλιμάκιο του 45% σε 35%.
Comments